יום שלישי, 11 בספטמבר 2012

אכילת זרעים במורשת הטבע.

אכילת זרעים במורשת הטבע.

 בעולם הטבע הזרעים מייצגים את החי והצומח, תפקידם לשמור על עתידו של הצמח .
הזרע מאופיין  במטען גנטי שזהו פוטנציאל חיים המיקרו-אורגניזמית ומכיל ריכוז גבוה של ויטמינים, מינרלים,חלבונים,סוכרים,שמנים אתריים וסיבים תזונתיים.
ישנם זנים רבים וייחודים של זרעים ואת כולם ניתן להנביט ליבש ולטחון כפי שמקובל בטבעונות ואנשי הraw food- שתזונתם מבוססת על פירות ירקות ,עלים ירוקים,גרעינים ונבטי קטניות ועוד ..
ללא בישול אידוי או אפייה מכיוון שחימום מזון מעבר ל48 מעלות הורס את אנזימים במזון.
מסתבר שמרבית האוכלוסייה אינה צורכת כמות מספקת של סיבים תזונתיים.השלמת הכמות בדרך טבעית על ידי הוספת זרעים לתזונה שלנו זו דרך נפלאה והטעימה ביותר שאפשר להציע ולא פחות חשוב מונעת בלבול לנוכח כמות מוצרי המדף המוצעים היום בבתי הטבע ותחסוך לנו לא מעט כסף.


זרעי פשתן-



יש המכנים את זרעי הפשתן למולטי-ויטמינים, מאחר והם מכילים חלבונים וריר (ג'ל צמחי)           
המתעכלים בקלות ומכילים חומצות אמינו חיוניות לבנייה הגוף וטיפול טבעי במחלות שונות.
הפשתן נחשב לגרעין  רווי חומצות שומן חיוניות ולשמן המזין ביותר מכל השמנים.
קליפת הזרע הקשה שומרת על הפוטנטיות של חומצות השומן שכן זו נועדה להגן על
השמנים  שבפנים.
השימוש בזרעי פשתן הוא עתיק יומין וכיום ברפואה הטבעית משתמשים בזרעי פשתן
למגוון רב של בעיות רפואיות הן במערכת העיכול ,הנשימה במערכת ההורמונאלית – דם .

אלו חומרים פעילים קיימים בזרעי הפשתן:
לזרע מעטפת חיצונית או קליפת זרעי הפשתן-מכילים סיבים תזונתיים המסייעים למערכת העיכול , מטפלים במצבי עצירות.
השריית הזרעים במים יוצרת ריר סמיך דמוי ג'ל הקרוי מוצילאג.
המוצילאג  יעיל למצבי דלקת במערכת העיכול ומערכת הנשימה, מסכך ריריות  ומסייע בשיעול עקב ליחה החוסמת את דרכי הנשימה  ומאוד מומלץ לטיפול בילדים.
סיבים אלו מפחיתים את רמת השומנים בדם ומשפיעים על משק הסוכרים בדם ומפחיתים את עליית הסוכר בדם על ידי האטה בספיגת הפחמימות ועיכולם לכן מאוד מומלצים לחולי סוכרת ולאוכלוסייה בסיכון למחלת הסוכרת. המוצילאג נקשר בקיבה למזון ,לסוכרים ופחמימות לכולסטרול ושומנים ונושאים אותם במהירות דרך המעיים דבר המותיר פחות זמן לפחמימה להיספג ומווסתים את תחושת השובע לאורך זמן.

מעטפת זרע הפשתן עשירה מאוד בסיבים הקרויים ליגננים.
הליגננים עוברים טרנספורמציה בגוף על ידי חיידקי מערכת העיכול לפיטאסטרוגנים חומר דמוי אסטרוגן ממקור צמחי, המסייעים במצבי חוסר איזון הורמונלי ובעיקר לתופעות גיל המעבר כתוצאה מירידה טבעית בכמות האסטרוגן הטבעי.

בחלקו הפנימי של זרע הפשתן מצוי שמן פשתן המכיל ריכוז גבוה של חומצות שומן
בלתי רוויות אומגה 3 מסוג אלפא לינולנית הידוע בתכונות נוגדות חימצון המפחיתים
את כמות הרדיקלים החופשיים  ומסייעים בהפחתת סיכון למחלות לב וכלי דם
וחיזוק מערכת החיסון במקרי סרטן.

מהם השימושים הרפואיים שאני ממליצה לכם:
- להפקת אומגה 3 צמחית: יש לטחון את הזרעים ולאכול אותם בסמוך לטחינה .
   2 כפיות בכל יום.
- לתמיכה באיזון הורמונלי ולהקלה על תופעות גיל המעבר.
- למניעת עצירות וטיפול בליחה וכאבי גרון: להשרות כף זרעי פשתן במים רתוחים
  לכמה שעות.  זרעי הפשתן יפרישו את הג'ל-מוצילאג ,ניתן לשתות את המים
  ללא הזרעים או יחד עם הזרעים להגברת האפקט

מהי הדרך הטובה ביותר לצרוך זרעי פשתן:
כדי לאכול את זרעי הפשתן טחונים כיוון שהגוף שלנו לא מסוגל לעכל את תכולתו של הזרע, בשל תכולת
האומגה 3 ובשביל למצות את מירב חומצות השומן הכי טוב לטחון את הזרעים ולאוכלם בסמוך לטחינה או לשמור במקפיא בכלי אטום למספר ימים בלבד. חשיפת זרעים טחונים לאוויר וללחות יורידו את האפקטיביות
של האומגה 3  לכן רצוי גם לא  לקנות זרעי פשתן טחונים המונחים על המדפים בחנויות טבע.
זרעי הפשתן מהווים תחליף מוצלח לקמח וביצים בתזונה הטבעונית יש לקחת בחשבון שבישול וחימום יפגעו
בחומרים המזינים בפשתן.
ניתן להוסיפם לשיק פירות וירקות ליוגורט וסלט , הם מוסיפים טעם אגוזי ועדין.




                                                זרעי צ'יה-



זרעי צ'יה מקבלים מקום מכובד וככאלו נכללים בקבוצת מזונות העל. ערכם התזונתי הגבוה ויתרונותיהם הבריאותיים הופכים אותם לזרעים ייחודיים במיוחד.
זרעי הצ'יה מיובאים בעיקר ממקסיקו ומקורם צמח המרווה הספרדית.
השימוש בהם עתיק יומין והם היוו אחד ממרכיבי המזון הבולטים ונאכלו במשך שנים רבות על יד שבטים שונים ילידי דרום אמריקה,בני המאיה והאצטקים.
השם chia מגיע מהמילה chian משמעותו שמן, שמו מרמז יתרונו הבולט החבוי הזרע וכבר במבט ראשון ניתן להבחין זרע זעיר צבעו שחור מתכתי מבריק.

הזרעים בדומה לזרעי הפשתן מהווים מקור בוטאני עשיר ביותר לשמן איכותי,מקור צמחי חשוב לחומצות שומן חיוניות מסוג  אומגה3 ,אומגה6, אומגה9 .
כמותם היחסי של החומצות מהווה גורם מכריע בטיפול בבעיות בריאותיות, בצ'יה ישנו יתרון כמותי לאומגה 3 ביחס לאומגה6. ממחקים עולה שחומצות שומן מקבוצת אומגה 3 מעכבות תהליכים דלקתיים ואילו חומצות שומן מקבוצת אומגה 6 מקדמות התהליכים דלקתיים. השאיפה להרבות במזונות עשירים באומגה 3 ולהמעיט במזונות עתירי אומגה 6.
חומצות השומן מסוג אומגה 3 כמו ALA,DHA תומכים במערכת החיסון על ידי העצמת ריכוז והתרבות תאי מערכת החיסון באזורים דלקתיים שיצאו מאיזון הגוף.

בנוסף הזרעים מכילים חלבונים לבניית הגוף, סיבים תזונתיים מסיסים, שפע של אנטיאוקסיטנטים (נוגדי חמצון), ויטמינים ומינרלים.
מחקרים קובעים שבשימוש בזרעי צ'יה השפעה מובהקת על ירידה בריכוז ערכי כולסטרול LDL וטריגליצרידים (שומנים בדם) ויש השפעה מונעת בטיפול במחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם ושבץ מוחי, סרטן וחיזוק נוגדי חימצון בגוף.
הרכבם השומני מהווה יתרון בספיגת ויטמינים A,D,E,K הזקוקים לסביבה שומנית מסיסה בגוף.
לזרעי צ'יה.

לזרעי צ'יה תכונה סופחת מים עד כ פי 10 ממשקלם , המפגש עם המים יוצר מעין ג'ל ששומר על אחוז גבוה של לחות בגוף. לכן בשל יכולת ספיחה של מים ולחות זרעי צ'יה מומלצים בתהליכי ניקוי של מערכת העיכול ובמצבי יובש ועצירות. לפי הרפואה הסינית שפתיים סדוקות ויבשות מרמזות על יובש במעי הגס.
בנוסף ג'ל הזרעים מווסתים את משק הפחמימות ורמת סוכר מאוזנת בגוף.

בזרעי צ'יה ישנו מינרל בשם בורון המאפשר ספיגה מירבית של סידן, הבורון משתתף בחילוף חומרים של אסטרוגן ועוזר בתהליכי פריון ותסמיני גיל המעבר.

כיצד לצרוך:
-ניתן לצרוך אותם כזרעים שלמים ולשלב אותם בסלט .
-ניתן לטחון לאבקה ולשמור הקירור להוסיפם לשיק פירות  או ירקות.
-ניתן להמיס אותם במים ולקבל מרקם ג'לטיני  וניתן לבשל או לאפות מבלי איבוד רב
 מערכם התזונתי.


שימושים נוספים:
ג'ל לשטיפת פנים- לתמוך בלחות בעור הפנים. משרים בלילה כפית זרעי צ'יה בכוס מים רתוחים ובבוקר מתקבל ג'ל עדין שעימו מומלץ לשטוף את הפנים.

פודינג צ'יה על בסיס חלב שקדים /קוקוס/שיבולת שועל:
פודינג טעים מעשיר כל ארוחת בוקר.
3 כפות זרעי צ'יה
כוס חלב שקדים או חלב קוקוס או כל נוזל אחר.
1-2 כפיות דבש או סילאן או אגבה.
פרי חתוך מכל סוג : בננה ,מנגו, תפוח. (מה שרוצים).
תחילה נמתיק את החלב ונוסיף לזרעים בעקרה נערבב היטב, נשהה 5 דקות ושוב נערבב.
ניתן לחמם את החלב ולאחר מכן להוסיף את הזרעים לערבב היטב.
להכניס למקרר למשך שעה.
לפני ההגשה להוסיף פרירות חתוכים.
יאמי..  בתיאבון.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה