יום ראשון, 14 באוקטובר 2012

מהם נבטים וכיצד מנביטים.

                                           נבטים.. נבטים..


הדרך המומלצת ביותר לאכול קטניות דגנים וזרעים היא בעודן טריות ונשמרות בתרמילהן.

לפעמים רק המחשבה על התעסקות עם קטניות ודגנים מורידה על המוטיבציה ,בגלל שצריך לשטוף ולהשרות אותם. אבל אם נבין את ערכם התזונתי וחשיבותן לריפוי ושמירה על הבריאות נשנה את דעתנו עליהם.
חשבו על הנבטה של קטניות וזרעים ומצאו את הדרך שלכם להכניס עניין ושתפו את כל בני הבית. לעיתים מגלים את ההנאה בהנבטה דרך הילדים , יש סקרנות גדולה מה קורה לזרע. ילדים אוהבים לטפח ולטפל בנבטים וזו יכולה להיות פעילות מהנה בחגיגה של יום הולדת, בדומה לגידול ראש דשא .
תנו לילדים את תענוג השטיפה ולהחלפת המים בכלי, תגלו שרוב הילדים בשלב מסוים טועמים וככל שהימים עוברים הקטניות הופכות למתוקות יותר ( קראו את ההמשך) וטעימות ואי אפשר לעמוד בפניהם והדרך של הנבטים להכנס לכריך לבית הספר הופך טבעי עבורם. 



מה אפשר להנביט?
ניתן להנביט כל זרע בין אם הוא שייך למשפחת הקטניות או הדגנים או הזרעים כי במקור כולם זרעים. כל זרע הכוונה לשעועית מכל הסוגים : לבנה אדומה,שעועית מאש,שעועית אזוקי. דוחן, כוסמת,עדשים מכל הצבעים: אדומה,ירוקה,שחורה.
ניתן להנביט זרעים וגרענים כמו:גרעיני חמניות ודלעת יחד עם התרמיל שלהם. בעצם אפשר להנביט כל דבר שהוא זרע!!

למה להנביט?
זרעי קטניות ודגנים הם מכונים מזונות על,הם אוכל טבעי מעולה ומזין.
ההנבטה היא מסורתית והשתמשו בה במשך אלפי שנות הסטוריה ומטרתו העיקרית היא להפוך את המזון למזין וקל לעיכול למערכת העיכול האנושית.
בתהליך ההנבטה הזרע מתעורר מתרדמת ארוכה וזאת בעזרת מים. בתהליך ההנבטה מתחיל תהליך אינזימתי מעניין,שהופך את הזרעים למזונות על, מזונות עשירים בוויטמינים, מינרלים, אנזימים , חלבון איכותי כל אלה הופכים לזמינים יותר וקלים יותר לעיכול ובעלי ערך תזונתי גבוה. (עליהם אפרט בהמשך).

מה קורה לזרע בתהליך ההנבטה?
בתהליך ההנבטה הזרע סופג את המים ומתנפח. המפגש עם המים מעוררים את אנזימי הזרע לחיים המתחילים לעכל את העמילן (חומר התשמורת בזרע) שבחלקו הופך לסוכר המעלה את ערך התזונתי שלו להפקת אנרגיה זמינה והופך להיות קל יותר לעיכול, להבדיל  מקטניות שלא הונבטו שעברו בישול בהם החומצות שמגנות על הזרע והסוכרים המורכבים נשארים וממשיכים לתסוס במערכת העיכול, מכבידים על מערכת העיכול וגורמים לגזים ולאי נוחות בבטן.


כמה עובדות על נבטים:
-הנבטת זרעים וקטניות מגדילה את כמות הוויטמינים (A,B,C,E). מחקרים מראים שבתהליך הנבטה כמות הוויטמינים        
  המצויים בזרעים גדלים ב 500% ,בייחוד וויטמין מקבוצת B הגדלה אחרי הנבטה פי 2000%.
-הנבטים מכילים אנזימים חיוניים לכל תאי הגוף לשם תחזוקת כל המערכות הפיזיולוגיות, חשובה לבניית תאים חדשים.
-נבטים מונעים תהליכי חמצון בגוף ומניעת הזדקנות ותומכים לפעולת שריר הלב.
-נבטים תומכים בפעילות מערכת העיכול,מוסיפים סיבים תזונתיים ומקלים בתהליכי עיכול והפרשת פסולת מהגוף. 

איך מנביטים?
פעולת ההנבטה היא פשוטה והוראות ההכנה די דומות לגבי כל הזרעים.
1.שוטפים את הקטניות (זרעים) היטב ומשרים בקערה עם מים בטמפרטורת החדר למשך 8 שעות ועד לילה שלם.
    זמן ההשריה תלוי בגודל הזרע, ככל שהזרעים קטנים יותר הם זקוקים לפחות זמן.
2.לאחר ההשריה מסננים את המים ומשאירים את הזרעים בכלי סגור עם מכסה או מתוך קערה ומעליה צלחת או מגבת.
   מקפידים לשטוף ולסנן את המים כ-3 פעמים ביום.
   יש הבדל בין ההכנה בחורף ובין ההכנה בקיץ. בקיץ יש צורך לשטוף יותר פעמים כדי שלא יתססו וירקבו, בעיקר אם אלו 
   זרעים יותר גדולים שמצריכים כמה ימים של הנבטה.
3.לאחר מס שעות המבוקש ( תלוי בסוג הקטניות והזרעים), נתין להבחין שהזרע התנפח וספג מים ומגיחים נבטוטים זעירים
   נבט משמעו שהזרע מוציא שורשון.
4.מכניסים את הנבטוטים לקופסה סגורה במקרר למשך עד שבוע.

  איך משלבים את הנבטוטים במאכלי היומיום שלנו?
  הדרך הטובה ביותר לאכול את הנבטים החיים בעודן טריים ולהפיק מיהם את המירב. 
- אפשר להוסיפם לכריכים בדומה לחסה.  
-לאכול אותם חיים ולהכין סלט נבטים טרי וקר(מתכון בהמשך).
- ניתן לשמור בקופסאות סגורות היטב במקפיא ולהוסיפם לתבשילים שונים. בעיקר בחורף כשהתזונה שלנו מבוססת על 
  קדרות בבישול איטי בתנור.
- אפשר להקפיץ אותם קלות בווק או מחבת ולהכין תבשיל חם ( מתכון בהמשך).

אני ממליצה לשלב אותם בתזונה היומית :
-לכל מי שמרגיש חוסר אנרגיה.
-במצבי חולי בהם מערכת החיסון חלשה, לאחר טיפול כימוטרפיה.
-לשם הגברת פעולת העיכול ותמיכה בתהליכי ניקוי הגוף וכן במצבי עצירות או חוסר התרוקנות מעיים.
-הנבטים מכילים חלבון איכותי לכן מומלץ לאכול כתחליף לבשר לצמחוניים וטבעוניים. הקטניה בריאה יותר מבשר.
- לנשים אחרי לידה ובזמן הנקה לשם תמיכה בייצור חלב ותמיכה בגוף האם המניקה.
-חולי סוכרת או אנשים הנוטים לרמת סוכר גבוה בדם.

רכישה של קטניות איכותיות:
קטניות הם גרגיר שהיה פעם בתוך תרמיל ועבר תהליך. ככלל שהקטניות שוהות יותר זמן על המדף הם ממשיכות להתייבש ודרך ההשרייה ( לפני הבישול גם אם החלטנו לא להנביט) אנחנו מחזירים לה את הלחות. 
ככל שהקטניות מתיישנות יותר על המדף הן מתייבשות. לכן רצוי לקנות קטניות,דגנים וזרעים במקומות שבהם ישנה תחלופה של הסחורה. וכמובן רצוי לקנותם אורגנים וללא ריסוס.
סלט נבטים קר: 
3 כובסות נבטים מכל סוג (שעועית אזוקי ,שעועית מאש, עדשים ירוקות ושחורות).
2 עגבניות בשלות.
1/2 בצל סגול
1/2 צרור כוסברה
גבעול סלרי חתוך.
מיץ מלימון טרי ומעט מלח ים או מלח עשבים.
2 כפות שמן זית.

אופן הכנה:
מערבבים את כל החומרים מתבלים לפי הטעם ובתיאבון.

אם נותנים לגוף את התנאים הנכונים,הגוף ירפא את עצמו וזה יחזיר אותנו לבריאות.
סלט נבטים חם:
4 כוסות נבטים מונבטות.
1 כוס של דלעת או בטטה חתוכה לקוביות.
1/4 צרור פטרוזיליה או כוסברה.
1/2 כוס מים.
2 כפות שמן זית
מלח עשבים או מלח ים אטלנטי גרוס.

אופן הכנה:
1.קוצצים את יקרות השורש לקוביות, מכניסים לסיר ומבשלים כ 10 דקות, לאחר מכן מוסיפים את העדשים  לבישול קצר 
   על אש בינונית ל10 דקות נוספים.
2.מוציאים ומעבירים לקערה ומתבלים לפי הטעם לבסוף מוסיפים את העלים הירוקים. 










אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה